"Χνάρια Θεού" στην 2η ΣΑΕΚ Ηρακλείου

2024-11-28

Την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το μαγειρικό σεμινάριο με τίτλο «Στα Χνάρια του Θεού», που διοργανώθηκε από τον καθηγητή και σεφ Νικόλαο Χωματά στις εγκαταστάσεις της 2ης ΣΑΕΚ Ηρακλείου, στις Γούρνες Πεδιάδος.

Σεμινάριο Μαγειρικής στη 2η ΣΑΕΚ Ηρακλείου | Στα Χνάρια του Θεού
Στις εγκαταστάσεις της 2ης Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Ηρακλείου στις Γούρνες Πεδιάδος, πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό σεμινάριο μαγειρικής με τίτλο «Στα Χνάρια του Θεού». Το σεμινάριο, αφιερωμένο στην ελληνική μοναστηριακή κουζίνα, αποτέλεσε έναν φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της Ορθόδοξης πίστης, μέσα από τη βαθιά γνώση και την πρακτική εμπειρία διακεκριμένων επαγγελματιών.


Εισηγητές και Συνεργασία
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τον Καθηγητή και Σεφ Νικόλαο Χωματά, σε συνεργασία με τους εξαιρετικούς συναδέλφους του και καθηγητές της ΣΑΕΚ Ηρακλείου, Γιάννη Σταυρακάκη και Δημήτρη Κάτσιο. Οι τρεις στο σύνολο Καθηγητές και Σεφ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μυήσουν τους σπουδαστές στην τέχνη της μοναστηριακής μαγειρικής, αναδεικνύοντας τη σημασία της απλότητας, της αγνότητας και του πνευματικού χαρακτήρα της ελληνικής κουζίνας των μοναστηριών.


Η 2η Σχολή Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση (ΣΑΕΚ) Ηρακλείου στις Γούρνες Πεδιάδος είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική δομή που παρέχει υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση σε διάφορους τομείς.
Με έμφαση στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, προετοιμάζει τους σπουδαστές της για τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, προάγοντας την καινοτομία και τη συνεργασία.


Δομή του Σεμιναρίου | Θεωρεία και Πράξη
Το σεμινάριο είχε συνολική διάρκεια πέντε ωρών και χωρίστηκε σε δύο μέρη, περιλαμβάνοντας διαδραστική συμμετοχή των σπουδαστών.

Θεωρητικό Μέρος
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια αναλυτική παρουσίαση για την ιστορία, τη φιλοσοφία και τις τεχνικές της μοναστηριακής κουζίνας. Μέσα από ιστορικές αναφορές, οι εισηγητές ανέδειξαν τη σύνδεση της διατροφής με την πνευματικότητα, δίνοντας έμφαση στα αγνά υλικά και στις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος.

Πρακτικό και Διαδραστικό Μέρος
Στο δεύτερο μέρος, οι σπουδαστές της σχολής εργάστηκαν σε επαγγελματικά πρότυπα εκπαίδευσης, υπό την καθοδήγηση των εισηγητών και καθηγητών τους. Καθένας είχε τη δυνατότητα να εφαρμόσει στην πράξη όσα έμαθε, συμμετέχοντας στη δημιουργία μοναστηριακών πιάτων. Η προσέγγιση αυτή ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας αλλά και την προσοχή στη λεπτομέρεια στα σύνορα της κουζίνας.


Συμμετοχή και Παρουσία | Ένα Σεμινάριο με Πολύπλευρη Αξία
Το σεμινάριο παρακολούθησαν αρκετά τμήματα της σχολής, καθηγητές, αλλά και ο ίδιος ο διευθυντής της σχολής, κύριος Βαρδαλαχάκης, ο οποίος συμμετείχε στο τελικό στάδιο της ημέρας, στην δοκιμή των πιάτων. Στο κοινό τραπέζι που ακολούθησε, όλοι οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα εξαιρετικά πιάτα που είχαν παρασκευαστεί. Η στιγμή αυτή μετέτρεψε το πέρας του σεμιναρίου σε μια γιορτή γεύσεων και συνεργασίας, αποδεικνύοντας ότι η μαγειρική μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Η επιτυχία του σεμιναρίου υπογράμμισε την αξία της ελληνικής μοναστηριακής κουζίνας ως ένα ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τους συμμετέχοντες να ολοκληρώνουν το σεμινάριο με νέες γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και με τη συνειδητή αίσθηση ότι έλαβαν μέρος σε κάτι βαθιά ουσιαστικό και μοναδικό.