ΦΕΤΑ

2023-09-03

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στα περίχωρα της Κρήτης, ανακαλύψαμε τη μαγεία της παραδοσιακής παραγωγής, την αγνότητα της καλλιέργειας και την ιδιαιτερότητα της κρητικής τυροκομίας. Εκεί, τα κύρια συστατικά της κάθε πρακτικής περιλαμβάνουν την πίστη της υπομονής, τη χρήση αγνών υλικών και την αγάπη για τη δημιουργία. Στο τραπέζι μας, απολαμβάνοντας την αυθεντική φέτα που παρασκευάστηκε με τόση προσοχή, κατανοήσαμε τη σημασία της ποιότητας.

Η Φέτα αποτελεί έναν θησαυρό της ελληνικής γαστρονομίας, αναδεικνύοντας τον πλούτο της παράδοσης σε κάθε δοκιμή με την αλμύρα της υπομονής και την υφή κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης να δημιουργούν την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.

ΦΕΤΑ
Η Φέτα είναι τυροκομικό προϊόν προστατευόμενης oνομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.). Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβατίνας ή γίδας σε αναλογία πρόβειου τουλάχιστον 70% και γίδινου έως 30%. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Η υπομονή και η θερμοκρασία είναι τα κύρια συστατικά για την παρασκευή της Φέτας.


Η μαγεία της Φέτας στην Κρήτη | Η αλμύρα της υπομονής και η υφή κατά παλαίωση.
Ταξίδεψαμε στα περίχωρα της Κρήτης, συγκεκριμένα στα ξακουστά Ζωνιανά, ώστε να ανακαλύψουμε πατροπαράδοτα τον κόσμο της Φέτας και να μάθουμε από πρώτο χέρι τα μυστικά της παραδοσιακής παραγωγής.

Καθώς πλησιάζαμε το χωριό, η φύση γύρω μας άρχισε να σκηνογραφεί σεναριογραφικές αντιθέσεις. Τα πράσινα λιβάδια, οι ελαιώνες της Κρήτης και οι ψηλές βουνοκορφές μας καλωσόρισαν με έναν μοναδικά δικό τους τρόπο δίνοντας μας μια πρώτη γεύση του αγροτικού τοπίου που θα ανακαλύπταμε στη συνέχεια.

Φτάνοντας στα Ζωνιανά, μας υποδέχτηκε η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. Οι παραδοσιακοί παραγωγοί μας αγκάλιασαν με χαμόγελα και μας προσκάλεσαν να επισκεφθούμε τις φάρμες τους και να δούμε μαζί κάθε ρητή διαδικασία παραγωγής.

Καθώς περιηγούμασταν στα χωράφια τους, μας εξήγησαν τη σημασία της βιώσιμης γεωργίας και της φυσικής διατήρησης του εδάφους. Ένα από τα μυστικά της αυθεντικής φέτας είναι η χρήση αγνών υλικών. Οι παραγωγοί μας εξήγησαν πώς χρησιμοποιούν φρέσκο γάλα από τις δικές τους αγελάδες και πώς το καταλήγουν σε χειροποίητες παραδοσιακές φόρμες για να παρασκευάσουν τη φέτα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί υπομονή και αγάπη για τη δουλειά τους, και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ποιότητα του προϊόντος.

Ένα άλλο σημαντικό μυστικό είναι η ωρίμανση. Οι παραγωγοί μας έδειξαν πώς αφήνουν τη φέτα να ωριμάσει σε ξύλινα βαρέλια για πολλούς μήνες. Αυτή η διαδικασία δίνει στη φέτα τον χαρακτηριστικό της γεύσης και την υφή που την καθιστούν μοναδική.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυθεντική φέτα που παρασκευάστηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς. Η γεύση ήταν εντυπωσιακή, με έναν πλούτο αρωμάτων και γεύσης που δύσκολα κανείς μπορεί να συναντήσει τόσο εύκολα!


Ζωνιανά 
Τα Ζωνιανά είναι χωριό και έδρα της ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Μυλοποτάμου στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Κρήτης. Βρίσκονται στον Ψηλορείτη (όρος Ίδη) σε υψόμετρο 630 μέτρα. Κυρία ασχολία της περιοχής είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία.

Περί ονομασίας 
Το χωριό ονομάστηκε αρχικά Ζουλιανά από τον βοσκό Ζα, ο οποίος ανακάλυψε νερό στην τοποθεσία αυτή και έπειτα πήρε την ονομασία Ζουτόλακκος. Δεύτερη θεωρία περί ονομασίας... πώς ταυτίζεται με τον θεό Δία. Τα Ζωνιανά ονομάστηκαν έτσι από την τοπική έκφραση "Ζώνε Θεέ" (δηλ. 'Άκουσέ με, Θεέ μου').

Για 100 κιλά Γάλα | 70% Πρόβειο και 30% Κατσικίσιο
1) Βάζουμε το Γάλα στην κατσαρόλα και ανάβουμε την φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάει στους 65 βαθμούς για να γίνει η παστερίωση (περίπου 30 λεπτά βράσιμο).
2) Στην συνέχεια, το σβήνουμε για δέκα λεπτά ώστε να ξεκουραστεί αλλά και για να σκοτωθούν τα μικρόβια.
3) Μετά, το κατεβάζουμε στους 35 βαθμούς βάζοντας μέσα στην κατσαρόλα παγομένα μπουκάλια νερό.
4) Αραιώνουμε σε ένα ποτήρι νερό μία μεζούρα πιτιά με ένα κουταλάκι αλάτι και το βάζουμε στο γάλα και το ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε 45 λεπτά.
5) Μετά το κόβουμε όσο πιο καλά μπορούμε για να βγάλουμε τον ορό γάλακτος με ένα σκεύος από την κατσαρόλα.
6) Αφήνουμε την φέτα στο καλούπι για μία μέρα ώστε να στραγγίξει.
7) Μετά την κόβουμε όπως θέλουμε, αλατίζουμε την φόρμα και τα κομμάτια της φέτας. Την βάζουμε σε δοχείο σκεύος. Καλύβουμε με την άλμη.

Για την Άλμη 
1 κιλό Ορό Γάλακτος
70 γρ. Αλάτι

Tips 
Εποχιακό γάλα τον χειμώνα έχουμε πιο παχύ (λιπαρό) γάλα.
Όσο πιο πολύ το αφήσουμε στην πιτιά τόσο πιο σκληρό γίνετε.
Τον ορό γάλακτος μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας μηζύθρα, ανθότυρο Β' Διαλογής.