Του Άη Γιώργη το Κρασί | Σοκαράς

2022-11-07

Τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας από τα πατροπαράδοτα χρόνια ήταν και συνεχίζουν να είναι συνυφασμένα με την γαστρονομία και τον οίνο της αμπέλου, με τα σπουδαιότερα πρακτικά να σημειώνονται στους προσκυνητές του κάθε τόπου. Για την συγκεκριμένη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, συνηθίζουν να φέρουν στην εκκλησία νέκταρ και αμβροσία προς τιμήν του προστάτη με την περιφορά της εικόνας με άλογα από πιστούς καβαλάρηδες να καταγράφει τον επίλογο της τελετουργίας του εθίμου.


Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής | Περί γιορτής και ονομασίας

Στις 3 Νοεμβρίου κάθε χρόνου εορτάζεται πιστά ο Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής σε χωριά και πόλεις ολάκερης της χώρας. Η γιορτή του μικρού και του φτωχού, όπως έχει χαρακτηρίσει ο λαός ώστε να την ξεχωρίζει από εκείνη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που γιορτάζεται εξίσου λαμπρά τον μήνα Απρίλιο, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα!

Ένα ορόσημο με ιδιάζουσα σημασία ιδιαίτερα για τους αγρότες και τους βοσκούς της Κρήτης με τα δεδομένα και τις στιγμές να γίνονται γεγονότα και να χαρίζουν γεύσεις ποτού και φαγητού πάντα με την ευλογία του εκάστοτε εφημέριου, με τους πιστούς να συνεισφέρουν τα δέοντα ως ευλογία και ευχαριστώ στον Άγιο προστάτη του τόπου τους.

Η ονομασία που έχει δοθεί για την συγκεκριμένη εορτή έχει προκύψει από τον ίδιο το λαό και όχι από την λειτουργική πράξη της χριστιανικής εκκλησίας. Έλαβε το όνομα του μεθυστή καθώς την συγκεκριμένη χρονική περίοδο παραδοσιακές ελληνικές κοινωνίες ανοίγαν βαρέλια με το καινούργιο τους κρασί. Η συγκεκριμένη πράξη πραγματοποιούνταν με ευλάβεια από την αρχαιότητα και για χάρη της τελούνταν σπουδαίες γιορτές απ΄ τον λαό με την θρησκευτικότητα να δηλώνει παρόν.


Γαστρονομικές Παραδόσεις | Στο μαρτυρικό χωριό της Κρήτης

Στα χωριά της Κρήτης ανήμερα εορτής κάθε σπιτικό ετοιμάζει τα καλούδια του και τα μαγειρέματα για την μεγάλη εορτή του χωριού. Άνδρες και γυναίκες, μικροί, μεγάλοι αισθάνονται έντονα την ευλογία του Αγίου Γεωργίου και με αίσθημα ελπίδας και ευθύνης κρατούν την φλόγα της παράδοσης αναλλοίωτη στο χρόνο. Έτσι λοιπόν και στο ξακουστό Σοκαρά η αναβίωση των τελετουργικών σημάνει την σημαντικότητα της παράδοσης.

Για τα γραφόμενα, ο Σοκαράς είναι χωριό και έδρα της ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Γορτύνης και ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Η ιστορία του χωριού μεγάλη μετρώντας παλικαρίσια αντίσταση και θάρρος στο πέρασμα των χρόνων με την μεταπολεμική ιστορία του τόπου να έχει στιγματιστεί σε μεγάλο βαθμό στα χρονικά των μαχών της πατρίδας.

Η φιλοξενία του χωριού και η ζεστασιά του τόπου φανερώνεται στη χειραψία και ματιά των ανθρώπων της και μαρτυράτε στη γαστρονομική παράδοση του τόπου! Στο τραπέζι της προσφοράς δεν λείπει τίποτα. Το καλό και άφθονο κρασί ζεσταίνει ψυχές και όνειρα ενώ η παραδοσιακή κουζίνα είναι ο λόγος για μια συνύπαρξη παρελθόν με μέλλον.


Το τραπέζι της προσφοράς | Με την ευλογία του εφημέριου

Σφουγγάτο
Ένα μοναδικό έθιμο που αναβιώνει στο συγκεκριμένο χωριό είναι το Σφουγγάτο, η Κρητική Ομελέτα, που μαγειρεύεται με κάθε υπάρχον τρόπο, απ' τις νοικοκυρές της περιοχής και δίνεται για ευλογία στον εφημέριο της ενορίας ώσπου να καταλήξει στο τραπέζι της προσφοράς μετά το πέρας της θείας λειτουργίας για τους πιστούς παρευρισκόμενους.

Λαγός Στιφάδο
Ο λαγός στιφάδο, απ' τους κυνηγούς της περιοχής, έχει με την σειρά του την δική του τιμητική! Το μαγείρεμα γίνεται αποκλειστικά απ' τις γηραιότερες γυναίκες του τόπου. Τα μελωμένα κρεμμύδια, η δάφνη και τα μπαχαρικά του με τον τοπικό οίνο κάνουν το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει με ιεροτελεστία!

Ορεινό Πιλάφι
Το γαμοπίλαφο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει σε μια μεγάλη εορτή σε αυτόν τον τόπο! Δίχως στέφανα... το πιλάφι με άφθονο ζωμό κρέατος από ζα ορεινών όγκων αυτής της περιοχής πραγματικά θεραπεύει καταστάσεις! Ο συνδιασμός με το βραστό αρνί κάνει την απλότητα, υψηλή γαστρονομία στο τραπέζι!